Quiche ze szpinakiem pomidorami i mozarellą

Monika
Obiad
15.07.2015 19:22
Quiche ze szpinakiem pomidorami i mozarellą
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

szpinak świeży liście (ewentualnie mrożony)

1 pomidor

2 ząbki czosnku

ser mozarella

1 jajko

śmietana

Przepis

Szpinak sparzyć we wrzątku i dobrze odcisnąć. Na patelni podsmażyć szpinak ze posiekanym lub przeciśniętym czosnkiem. Zdjąć z kuchenki i dodać ok 2 łyżki śmietany ( ja użyłam 18%) oraz 1 całe jajko i bardzo dobrze wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce lub formie, nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok 5-7 minut, aż się lekko zarumieni.

Następnie, na ciasto nałożyć szpinakowy farsz. Na wierzch ułożyć mozarellę - polecam najpierw ją utrzeć na tarce na grubych oczkach, wtedy straci wilgoć i lepiej się rozpiecze.

Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok 10-15 min , 5 minut przed wyjęciem ułożyć na wierzchu plasterki pomidorów.