- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
szpinak świeży liście (ewentualnie mrożony)
1 pomidor
2 ząbki czosnku
ser mozarella
1 jajko
śmietana
Przepis
Szpinak sparzyć we wrzątku i dobrze odcisnąć. Na patelni podsmażyć szpinak ze posiekanym lub przeciśniętym czosnkiem. Zdjąć z kuchenki i dodać ok 2 łyżki śmietany ( ja użyłam 18%) oraz 1 całe jajko i bardzo dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce lub formie, nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok 5-7 minut, aż się lekko zarumieni.
Następnie, na ciasto nałożyć szpinakowy farsz. Na wierzch ułożyć mozarellę - polecam najpierw ją utrzeć na tarce na grubych oczkach, wtedy straci wilgoć i lepiej się rozpiecze.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok 10-15 min , 5 minut przed wyjęciem ułożyć na wierzchu plasterki pomidorów.