Francuskie paluchy z serem i oliwkami

Krzysztof
Przekąski
17.06.2014 11:29
Francuskie paluchy z serem i oliwkami

Przepis

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

80 g seka fromage z pieprzem

10 dkg sera salami

10 dkg sera cheddar

10 dkg sera parmezan

kilka oliwek czarnych

kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami

1 jajko

Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół. Na połowie rozsmarować fromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek.

Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans.

Można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone. Serwować z białym winem.