Krem marchewkowo-pomidorowy

Ewelina
Zupy
04.05.2014 20:34
Krem marchewkowo-pomidorowy

Przepis

Składniki:

1 puszka pomidorów

500 ml passaty pomidororoej

3 duże marchewki

2 cebule

300 – 400 ml bulionu drobiowo-warzywnego

przyprawy: oregano, szczypta imbiru, szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz do smaku

Cebulę drobno pokroić i wrzucić z masłem do garnka z grubym dnem. Zrumienić, obrane i pokrojone marchewki, smażyć dodatkowe 2 minuty i zalać warzywa bulionem, gotować do miękkości marchewki. Dodać passatę i pomidory z puszki, przyprawy i gotować dodatkowe 15 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem.

Udekorować mielonym świeżym pieprzem i kiełkami słonecznika.

Smacznego!