Ciasto rafaello

Krzysztof
Przepisy
02.05.2014 16:01
Ciasto rafaello

Przepis

Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm lub 20x26cm

Składniki:

2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)

900 ml mleka

6 łyżek cukru

kostka masła

kieliszek spirytusu

200g wiórek kokosowych

1 opakowanie krakersów (200g)

Przygotowanie:

Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj proszek budyniowy i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż całość zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce do wystygnięcia.

Masło utrzyj na gładką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (część odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej alkohol.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi lub kokosowymi chipsami.

Źródło: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2013/07/rafaello.html