Przepis
Szpinakowe słońce
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oliwy z oliwek
1/4 kostki drożdży
szczypta soli soli
pół łyżeczki cukru
łyżka ziół prowansalskich zmielonych w moździerzu
Nadzienie:
- szpinak,
- kostka sera fety
- czosnek,
- masło do usmażenie szpinaku
- sól
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier sól i olej, drożdże i dobrze wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie
jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu :
Źródło:
http://wkuchennejkrainie.blogspot.com/2014/05/szpinakowe-sonce-ciasto-ze-szpinakiem.html