Babka piaskowa

Krzysztof
Przepisy
07.02.2014 20:05
Babka piaskowa

Przepis

BABKA PIASKOWA

Składniki:

150 g masła (w temp. pokojowej)

200 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

3 jajka

150 g cukru

opakowanie (16 g) cukru waniliowego

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, cały czas miksując dodać cukry. Następnie miksując dodawać żółtka, przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Na koniec bardzo delikatnie wmieszać do masy pianę z białek.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.

Piec w temperaturze 160 st. przez około 1 h.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.