Przepis
Składniki:
6 jaj
30 dag cukru (dałam kopistą szklankę)
18 dag margaryny
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropli ulubionego aromatu
Ponadto:
gotowa polewa czekoladowa
ew. cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać stopniowo rozpuszczoną i ochłodzoną margarynę, dalej miksować. Powoli wsypać małymi porcjami obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać teraz delikatne mikserem.
Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 190 st. C, około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić chwilkę w blaszce by lekko odparowała, następnie wyjąć i dalej studzić na kratce.
Już ostudzoną babkę polać polewą czekoladową.