Tarta ze szpinakiem

Krzysztof
Przepisy
27.04.2014 20:19
Tarta ze szpinakiem

Przepis

Ciasto:

200g mąki

100 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

Nadzienie:

300 g świeżego szpinaku(lub mrożonego)

20 g masła

3 jajka

250 g ricotty

100 ml gęstej śmietany

gałka muszkatołowa do smaku

sól i pieprz

3 ząbki czosnku, zmiażdzone

Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i masło pokrojone na drobne kawałki. Rozcieramy masło z mąką, aż do uzyskania konsystencji piasku. Robimy wgłębienie na środku i wlewamy rozkłócene jajko. Łączymy wszystko, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki. Formujemy kulę i chłodzimy przez 20 min w lodówce.

Płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm smarujemy masłem.

Na lekko oprószonym mąką blacie, wałkujemy ciasto na placek, o nieco większy niż forma. Wkładamy ciasto do formy, dokładnie dociskamy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce ok 30 min.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 s C. Pieczemy spód ciasta ok 15 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą, grochem lub ryżem. Wyjmujemy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze następne 5-10 min dopóki środek się nie przyrumieni.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy czosnek i szpinak. Dusimy do momentu odparowania szpinaku. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

Ricottę mieszamy z jajkami i śmietaną, lekko solimy. Dodajemy szpinak i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach 25-30 min, do chwili, gdy nóż włożony do środka będzie czysty i suchy. Przed wyjęciem z formy lekko studzimy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną