- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 600 gram mąki pszennej
- 40 gram świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki wody (ciepłej, dodajemy do drożdży)
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- 500 gram szpinaku mrożonego
- 250 gram sera żółtego
Przepis
Drożdże rozrabiamy z wodą, cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę, roztwór z drożdży, sól, oliwę mieszamy razem i wyrabiamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Szpinak podsmażamy na oleju z dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku. Gdy już nasz szpinak będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia.
Ciasto po jego wyrośnięciu dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki o podobnej wielkości.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszy placek, następnie wykładamy na niego szpinak oraz posypujemy dużą ilością startego sera żółtego. Całość przykrywamy drugim plackiem.
Nasze ciasto kroimy (nacinamy) na mniejsze 16 części pozostawiając nienaruszony środek ciasta (na środku możemy postawić mały talerzyk bądź miseczkę).
Zwijamy podwójnie każdy kawałek ciasta i smarujemy całość jajkiem. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
I gotowe.
Ciasto podajemy z ulubionym sosem bądź dipem.