Domowy Twister

Krzysztof
Obiad
02.05.2014 8:32
Domowy Twister

Przepis

Domowy Twister

Składniki (na 4 tortille):

-1/2 dużej piersi z kurczaka

-sałata (autor zaleca lodową - dałam strzępiastą

-pomidor

-sos czosnkowy

-4 pszenne tortille

-szklanka mąki

-łyżeczka mielonego imbiru

-łyżeczka białego pieprzu

-łyżeczka soli

-łyżeczka granulowanego czosnku

-łyżeczka słodkiej papryki

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-woda

-olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy i tniemy na 8 kawałków. Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy i proszek do pieczenia. Dokładnie razem mieszamy. Do drugiej miski nalewamy wody. Kawałki kurczaka panierujemy w kolejności mąka->woda->mąka->woda->mąka->woda->mąka. A następnie zanurzamy w głębokim i rozgrzanym oleju. Smażymy około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy papierowymi ręcznikami.

Na tortilli ułożonej na folii aluminiowej układamy kawałki sałaty, następnie 2 kawałki kurczaka, kawałki pomidora i polewamy odrobiną sosu czosnkowego. Zawijamy tortillę robiąc najpierw zagięcie na samym dole a następnie rolując całość. Zwinięty twister zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na około 7 do 10 minut. Podajemy ciepłe.