Przepis
Domowy Twister
Składniki (na 4 tortille):
-1/2 dużej piersi z kurczaka
-sałata (autor zaleca lodową - dałam strzępiastą
-pomidor
-sos czosnkowy
-4 pszenne tortille
-szklanka mąki
-łyżeczka mielonego imbiru
-łyżeczka białego pieprzu
-łyżeczka soli
-łyżeczka granulowanego czosnku
-łyżeczka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-woda
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy i tniemy na 8 kawałków. Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy i proszek do pieczenia. Dokładnie razem mieszamy. Do drugiej miski nalewamy wody. Kawałki kurczaka panierujemy w kolejności mąka->woda->mąka->woda->mąka->woda->mąka. A następnie zanurzamy w głębokim i rozgrzanym oleju. Smażymy około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy papierowymi ręcznikami.
Na tortilli ułożonej na folii aluminiowej układamy kawałki sałaty, następnie 2 kawałki kurczaka, kawałki pomidora i polewamy odrobiną sosu czosnkowego. Zawijamy tortillę robiąc najpierw zagięcie na samym dole a następnie rolując całość. Zwinięty twister zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na około 7 do 10 minut. Podajemy ciepłe.