Składniki na dwie duże ciabatty: 180 g aktywny zakwas pszenny (hydratacja 100%) 360 g jasna mąka pszenna o dużej zawartości białka (użyłem Manitoba) 210 + 85 g woda (podwójne nawodnienie ciasta) 10 g sól 15 g oliwa Zakwas pszenny, przed użyciem do ciasta odświeżyłem/dokarmiłem dwukrotnie. Po dodaniu każdej porcji wody, wgniatałem ją palcami w ciasto i składałem ciasto kilka razy, a następnie zostawiałem na kilka minut aby woda całkowicie się wchłonęła. Ciabatta na zakwasie Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Ciasto zostawiłem do fermentacji w temperaturze ok. 25-26oC na ok. 3,5 godziny. W tym czasie składałem je 5 razy co 30 minut w ciągu pierwszej 2,5 godziny. W misce wymieszałem 180 g aktywnego zakwasu z 210 g wody. Piekłem 15 minut z pokrywą, potem zdjąłem pokrywę i dopiekałem przez następne 15 minut. Wierzch ciasta posypałem mąką i zostawiłem na 20 minut aby odpoczęło.