Potrzebujemy: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 żółtek - 3 łyżki śmietany na bezę: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: - 1 słoik dżemu z aronii lub czarnej porzeczki - orzechy włoskie na masę: - 1 kremówka 36% - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1/4 szklanki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki żelatyny Zostawiamy ciasto na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc w chłodnym miejscu. Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na upieczone ciasto i przykrywamy drugą częścią z orzechami. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko elastyczną kulę. Hej! Od pewnego czasu chciałam upiec ciasto, które nie tylko będzie smaczne, ale i będzie miało piękny wygląd. Jeśli mamy duży piekarnik pieczemy jednocześnie, a jeśli blachy się nie mieszczą to niestety pieczemy po kolei. Następnie dzielimy na dwie części i wylepiamy nimi blachy do pieczenia. Ubitą pianę rozkładamy na dżemie i jedną posypujemy posiekanymi orzechami.