Pączki na śmietanie kremówce

Aleksandra
Ciasta
10.02.2018 9:30
Pączki na śmietanie kremówce

Bardzo polecam :). Składniki na około 21 sztuk: 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki ) 35 g drożdży 3 żółtka 2 całe jajka 125 ml mleka ( pół szklanki ) 250 ml śmietanki kremówki, u mnie 30%, ale może być chudsza :) ( 1 szklanka ) 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego 80 g masła ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Cóż, Tłusty Czwartek już za nami, ale karnawał wciąż trwa, więc jeśli ktoś z Was z jakichś powodów nie mógł usmażyć pączków wcześniej, może nadrobi to w ten weekend...z tym przepisem? Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce - nie klei się do rąk, przez co pączki formuje się szybko i sprawnie. Dodatkowo: marmolada do nadziania tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy + smalec ) cukier puder do oprószenia lub lukier ( na tę ilość - około 1 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody - utrzeć razem do gładkości; gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru ) A tak w ogóle, to przekonałam się, że najlepsze pączki to takie, które, oprócz żółtek, zawierają również całe jajka; ciasto jest wówczas bardziej stabilne, a pączki po usmażeniu zachowują swój ładny kształt i są niesamowicie sprężyste. Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Smażyć przez około 3 minuty z jednej strony, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę ( np. przy pomocy patyczka do szaszłyków ) i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajka z żółtkami, spirytus oraz mleko ze śmietanką i wymieszać wszystko do połączenia, wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Odrywać kawałki ciasta o wadze około 60 g każdy, formować placuszek, na środku kłaść 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiać nad nadzieniem, tworząc sakiewkę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ). Wyrabiać przez około 20 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, solą i otartą skórką z cytryny/pomarańczy. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną na której leżały do dołu. Usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią lub ponownie chwilę wyrobić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/02/paczki-na-smietanie-kremowce.html