Tort podw贸jnie kawowy

Monika
Desery
08.02.2018 10:06
Tort podw贸jnie kawowy

馃檪 Sk艂adniki na sp贸d: 200 g herbatnik贸w czekoladowych 50 g mas艂a 1 艂y偶ka kawy rozpuszczalnej 1 艂y偶ka kruszonych ziaren kakaowca Sk艂adniki na krem: 250 ml mleka 2 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej 55 g br膮zowego cukru 40 g m膮ki kukurydzianej 2 偶贸艂tka Nie dosy膰 Wam s艂odko艣ci, to chod藕cie po wi臋cej: tort kakaowy z wi艣niami, tort 艣mietanowy z malinami, tort bananowy z mascarpone. Ko艅czymy ubija膰, kiedy b臋dzie ju偶 sztywna na tyle, 偶e nie sp艂ynie z mieszade艂, po wyj臋ciu ich z masy. Wyci膮gamy tortownic臋 z lod贸wki, na sp贸d z ciasteczek wyk艂adamy krem, wyg艂adzamy go. Gdy wybi艂a godzina 鈥渮ero, zabra艂am si臋 za robot臋, a偶 si臋 kruszy艂o 馃槈 W tym czasie tort sobie jednak odpoczywa艂 i 鈥減rzegryza艂 si臋. Zbli偶a艂y si臋 akurat jego imieniny, wi臋c sta艂am ju偶 w blokach startowych z przygotowanymi sk艂adnikami. Z艂a si臋 zrobi艂am, kl膮膰 zacz臋艂am pod nosem na ksi膮偶k臋, z kt贸rej wzi臋艂am ten przepis. Od czasu do czasu zerkamy na wierzch tortu, 偶eby si臋 zbytnio nie zrumieni艂. Chrupi膮cy od kawy i ziaren kakaowca sp贸d, rozp艂ywaj膮cy si臋 kawowy krem i s艂odka, delikatna beza, kt贸ra r贸wnowa偶y艂a mocno kawow膮 reszt臋. Ale偶 by艂o moje zaskoczenie, gdy si臋 okaza艂o, 偶e tort smakuje zupe艂nie inaczej ni偶 te par臋 godzin wcze艣niej. A zdj臋cia robi艂am w asy艣cie r贸wnie ciekawego Zgreda, kt贸ry postanowi艂 pobawi膰 si臋 w trakcie 鈥渒aka艂kiem. Najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy smaki 鈥渟i臋 przegryz膮 馃槈 Przed podaniem posypujemy je gorzkim kakao. Nie pozwoli艂am mu jednak odpocz膮膰 i od razu zabra艂am si臋 za pr贸bowanie. Nie, nie dlatego, 偶e by艂 nieziemsko pyszny tylko dlatego, 偶e by艂 jaki艣 taki bez wyrazu. W tym czasie oddzielamy 偶贸艂tka i bia艂ka (bia艂ka umieszczamy od razu w du偶ej, suchej misie). Tort jednak prze偶y艂 i doczeka艂 si臋 nawet przyjazdu Dziadk贸w, by cieszy膰 p贸藕niej ich podniebienia Nie poddawa艂am si臋 jednak i tort skleci艂am do kupy. Odstawiamy tortownic臋 do lod贸wki, a w mi臋dzy czasie zabieramy si臋 za krem. Na koniec wyk艂adamy pian臋 z bia艂ek i r贸wnie偶 j膮 wyr贸wnujemy.

鉃★笍 Po wi臋cej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/tort-podwojnie-kawowy/