Składniki - 500 g grubszego makaronu (rurki, kolanka, - świderki) - 250 g kiełbasy wędzonej - 150 g salami - 100 g startego, żółtego sera - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki ostrej papryki lub chilli - olej - sól, pieprz Sos beszamelowy - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła - 500 ml mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i salami, gdy się lekko zrumienią dodajemy czosnek i cebulę. Cebulę i czosnek siekamy, kiełbasę kroimy w półplasterki, a salami w plastry lub w kostkę. Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy całość sosem beszamelowym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 20 minut w nagrzanym do 160ºC piekarniku. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy, gdy jest lekko twardawy.