Racuchy drożdżowe

Monika
Boże Narodzenie
22.12.2019 10:35
Racuchy drożdżowe

Po przeszperaniu internetów, okazało się że racuchy drożdżowe występują jako deser na wigilijnym stole na Mazowszu, Podlasiu oraz Lubelszczyźnie, gdzie niekiedy spotkać można również z racuchy z makiem. Składniki: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500) 3 jajka 1 łyżka masła smalec lub inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Na samym początku zajmujemy się rozczynem, czyli świeże drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru, mieszamy dokładnie z mlekiem. A na pytanie o proporcje usłyszałabym: “Tak na oko, żeby ciasto nie było za gęste, ale za rzadkie też nie może być. Andrzeja Fiedoruka doczytałam, że na Białorusi występują również placki drożdżowe z jabłkami smażone na tłuszczu, zwane oładkami. Udało mi się znaleźć w jednej z lat siedemdziesiątych i po pierwszej próbie okazało się, że to jest to 🙂 Samo słowo racuchy bądź raczuchy (moja Babcia używała tego drugiego) to pożyczka z ukraińskich i białoruskich hreczuszków – placków z mąki gryczanej smażonych na tłuszczu. Dwa lata temu okazało się, że jednak coś z tymi racuchami jest na rzeczy 🙂 Autor wspomina również, że na Podlasiu (które graniczy przecież z Białorusią) znane są oładki z ciasta ziemniaczanego. Jeszcze do niedawna nie zastanawiałam się nad tym czy to tradycja ogólnopolska, czy lokalna, czy może tylko u nas w domu panuje taki zwyczaj. Rok temu po raz pierwszy nie było w moim rodzinnym domu racuchów drożdżowych na Święta, i tak miało już pozostać 🙁 Zapytana przez koleżankę z Podkarpacia, czy pojawiają się u mnie w domu jakieś lokalne potrawy wigilijne, ciężko mi było odpowiedzieć. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzewamy smalec lub inny tłuszcz na patelni (ja smażyłam na żeliwnej). Zaczęłam więc wymieniać co u mnie pojawia się na stole i wyszło wtedy, że o racuchach koleżanka pierwsze słyszy. Jeśli chodzi o sam przepis, to trzymałam się go tym razem dokładnie i dlatego racuchy smażyłam na smalcu. Na blogu znajdziecie przepisy na inne desery świąteczne, takie jak keks wieczny, gingerbread czy marokańskie pierniczki. Wciąż jednak zastanawiało mnie czy w innym regionie Polski pojawiają się podczas Wigilii i skąd się wzięły. Racuchy drożdżowe O samych racuchach nie będę się rozpisywać, bo raczej każdy je zna 🙂 Było jasne, że Babcia zawsze na Wigilię Bożego Narodzenia robiła drożdżowe racuchy. Zaczęłam szukać tradycyjnych przepisów na racuchy drożdżowe w książkach, które posiadam. I pamiętam, że gdy byłam mała był to właściwie mój jedyny posiłek wigilijny 😉 (pisałam już nie raz, że uchodziłam za największego rodzinnego niejadka).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/racuchy-drozdzowe/