Pasta twarogowa z pistacjami i awokado - 250 g twarogu półtłustego - 1 spore awokado - 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki - 1 łyżka oleju - garść pistacji (bez soli) - sól, pieprz Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, skrop cytryną i rozgnieć widelcem. Smalec z orzechów nerkowca - 2 szklanki orzechów nerkowca - 1 duża cebula - 1 spory ząbek czosnku - 1 małe jabłko - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka czarnuszki - 3 łyżeczki majeranku - sól, pieprz - ok. 0,25 szkl wody Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki - 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy - 1 średnia czerwona papryka - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - szczypta chilli - pieprz, sól Fasolowy smalec - 400 g białej fasoli z puszki lub 250 g ugotowanej - 1 spora cebula - 2 łyżki oleju - sól, pieprz Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pasta twarogowa z rybą wędzoną - 250 g twarogu półtłustego - 100 g wędzonej makreli - 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 czerwona cebula - 1/2 ząbka czosnku (opcj.) - szczypiorek do posypania Twaróg rozgnieć widelcem lub zblenduj. Następnie zmieszaj z makrelą, cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamiast masła można posmarować chleb pastą lub warzywnym smalcem, udekorować jajkiem i świeżymi warzywami – im więcej kolorów, tym zdrowiej i smaczniej!