Składniki (ok. 8 placków – wielkość jak na zdjęciu): 1,3 kg – 1,5 kg ziemniaków 1 jajko (wielkość L) 2 łyżki mąki gryczanej duża szczypta soli morskiej 1-2 łyżki oleju rzepakowego Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez 20 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i szybko posmarować wierzch placków sylikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju. Przywołują same miłe wspomnienia z dzieciństwa, ale smażenie na głębokim tłuszczu nigdy nie było ich zaletą, więc nie mogły pojawiać się zbyt często. : ) W moim domu nazywano je plendzami i podawało się z cukrem, w rodzinie mojego Męża obowiązkowym dodatkiem była śmietana : ) Na szczęście istnieje idealna alternatywa na chrupiące placki ziemniaczane w zdrowej odsłonie!