Przepis na racuchy drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka 40 g drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania wyjmujemy drożdże z lodówki, aby się ogrzały. Przepis na chrusty Składniki: 5 żółtek 1 jajko całe 12 łyżek mąki 1 łyżka płaska cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka octu 2 paczki smalcu Przygotowanie: Kiedy ciasto już wyrośnie, wrzucamy na rozgrzaną patelnię olej, następnie moczymy łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabieramy porcje ciasta i wkładamy na patelnie. Następnie chrusty kroimy na paski około 5 cm grubości, a następnie na prostokąty bądź równoległoboki o długości ok. 8 cm. Dokładnie łączymy składniki na gładką masę i odstawiamy na ok. 10 minut tak, aby rozczyn zaczął rosnąć i wypełnił cały kubek. Następnie ciasto wrzucamy na blat bądź stolnice i uderzamy wałkiem kuchennym i zbijamy do uzyskania jednolitej konsystencji, spowoduje to, że ciasto będzie chrupiące i kruche. Formujemy placuszki i smażymy około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka w tym samym czasie zgarniamy powoli mąkę do środka i mieszamy. Przygotowujemy rozczyn: do kubka wykruszamy drożdże, dodajemy cukier, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki.