No czas najwyższy! ? Składniki: - groch w połówkach - marchewka - korzeń pietruszki - seler naciowy - liście laurowe - ziele angielskie - sól - pieprz - majeranek - kmin rzymski (kumin) - wędzona słodka papryka - opcjonalnie: koperek Wykonanie: - Groch wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą około 2 cm ponad poziom grochu. Dobrze smakuje z dodatkiem świeżego koperku – którego nie ma na zdjęciach, bo odkryłam to połączenie dopiero następnego dnia od zrobienia zupy i zdjęć ?. P.S. To pierwszy przepis na zupę-nie-krem na blogu. No więc zrobiłam taką oto zupę z grochem i warzywami, z dosyć sporą ilością marchewki, z pietruszką i selerem naciowym. Zupa z grochem i warzywami Chodził za mną od jakiegoś czasu pomysł, żeby zrobić zupę z grochem. - Seler pokroić w niezbyt grube kawałki, dorzucić do garnka, dodać sporo majeranku i gotować wszystko razem jeszcze około 10 minut.