Flamkuchen - Tarte Flambee

Obiad
13.03.2019 12:08
Flamkuchen - Tarte Flambee

Składniki na nadzienie: 3 duże cebule 2 łyżki masła 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 100 g śmietankowego serka kanapkowego, dobrej jakości 200 g surowego, wędzonego boczku Cebule posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się creme fraiche, ale ze względu na jej trudną dostępność w Polsce, z powodzeniem można wymieszać śmietanę z serkiem kanapkowym, aby uzyskać podobną konsystencję. Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 750 5 g soli (1/2 łyżeczki) Po wyjęciu z lodówki, ciasto lekko zagnieść, odstawić na 90 minut, aby się ogrzało. Następnie podzielić na 8 części i odstawić na 60 minut do garowania. Wyrabiać przez ok. 7 minut (ręcznie na stolnicy lub przy użyciu robota kuchennego), a następnie przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą. Opcja z ciastem ekspresowym bez wyrastania: 400g mąki pszennej 4 łyżki oleju 250 ml wody szczypta soli Wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na paski, podawać ciepłe. Z wyglądu przypomina bardziej pizzę niż tartę, ale niezależnie od formy jedno jest pewne, flamkuchen jest przepyszny i prosty do zrobienia. Przełożyć do lodówki na całą noc lub dzień (12-24 godz).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/flamkuchen-tarte-flambee/