1/4 kostki masła 8 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej lub krupczatki (z lekką górką) 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką górką) 2 jajka 250 g mąki 125 g kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%) 125 g masła (opcjonalnie margaryny) szczypta soli lub opcjonalnie 1 płat ciasta francuskiego Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Składniki na krem: 1-2 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 36% Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy nadziewać przestudzone rurki. lub opcjonalnie 1 i 1/2 szklanki mleka 3/8 szklanki cukru Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Gotować przez ok. 1-2 minuty cały czas energicznie mieszając, aby nie pojawiły się grudki.