Churros, czyli pączki hiszpańskie

Desery
05.02.2018 11:41
Churros, czyli pączki hiszpańskie

Zdjęcie być może wymienię, jak uda mi się osiągnąć jeszcze lepszy efekt ząbków (wygrzebałam z czeluści szuflady jeszcze jedną tylkę, powinna się sprawdzić) i uchować coś do zdjęć (z tym przepisem naprawdę o to ciężko, bo znikają jeszcze ciepłe!), ale z publikacją przepisu chciałam zdążyć jeszcze przed Tłustym Czwartkiem, bo jest naprawdę godny polecenia! Do lekko wystudzonego ciasta parzonego wbijaj pojedynczo jaja (wbiłam w sumie 6 w rozmiarze około M, na warsztatach do tych proporcji poszło 5 – wszystko zależy od ich wielkości) i wyrabiaj – do tej czynności użyłam ręcznego blendera, bo nie mam miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania. Nie przejmuj się, jeśli nie masz żadnej tylki – możesz zrobić nawet workiem cukierniczym z odciętą końcówką (zrób otwór nie większy niż 1mm, bo one urosną) i też będą pyszne! Churrosy są fajnie chrupiące z zewnątrz i obłędnie miękkie w środku – wprost rozpływają się w ustach, a z sosem czekoladowym to już poezja… I tylko dlatego nie powtarzam ich ponownie teraz, żeby nie rozpuszczać dzieci 😀 i siebie 😀 ale na Tłusty Czwartek raczej się nie oprę… 😀 Z braku śmietany użyłam mleka, ciut mniejszych proporcji, a zamiast posypywać churrosy cukrem utartym z cynamonem – cynamon dodałam do sosu. mąki 4-6 jajek (ja użyłam 6 w rozmiarze mniej więcej M – swojskie, więc trudniej ocenić) 3 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli olej do smażenia Przez zupełny przypadek wyszedł mi sos tak doskonały, że nawet resztki z rondelka podgrzałam z mlekiem na “gorącą czekoladę. Sos czekoladowy z cynamonem: 1 tabliczka czekolady o smaku toffi (może być też zwykła mleczna lub gorzka) 5 łyżek mleka 20 g masła 82 % 1 czubata łyżeczka cynamonu Churros – pączki hiszpańskie to nic innego jak rodzaj pączków smażonych, ale w innej formie i z innego ciasta. Ale jest to również popularny street food – właśnie z warsztatów kulinarnych pod tym hasłem przywiozłam przepis, którego autorem jest szef kuchni Maciej Wawryniuk. przygotowywane są często na śniadanie – z gorącą czekoladą lub czekoladowym sosem. Rozgrzej tłuszcz i wyciskaj paski o długości około 10 cm (mogą być krótsze, mogą dłuższe) i smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażyłam je już wcześniej, ale użyłam tylki o zbyt małej gwiazdce, dlatego zupełnie nie było efektu wizualnego – choć smakowały nadal wybornie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/02/churros-paczki-hiszpanskie/