Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, cukier 100 g, drożdże 50 g, mleko 500 ml, żółtka 6 szt, jajko 1 szt, olej 6 łyżek, sól 1,4 łyżeczki, spirytus 30 ml, skórka starta z pomarańczy lub cytryny 1,5 łyżeczki, dodatkowo: marmolada różana lub truskawkowa 1 słoik, lukier, skórka kandyzowana z pomarańczy, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Z drożdży przygotować rozczyn. Musimy być ostrożni, ponieważ zbyt niska temperatura spowoduje, że nasze pączki pochłoną dużo tłuszczu, a zbyt wysoka temperatura spali pączki z zewnątrz, a w środku będą wciąż surowe. Na krążek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i ponownie wykrawamy szklanką, aby boki pączka były równe. Zlepione pączki odkładamy na oprószony mąką blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Wrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.