Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem

Łukasz
Przekąski
31.01.2018 7:50
Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem

W dodatku do marynaty możemy dodać wiele fantastycznych dodatków, jak choćby w tym przepisie burak, nadający pięknej barwy (to pomysł Jamiego Oliviera) i fenkuł (dodatek wypatrzony u Clausa Meyera we Wszystkich Smakach Skandynawii), dzięki któremu nabiera on anyżkowego smaku. Gravlax, znany też jako gravadlax, czyli w wolnym tłumaczeniu pogrzebany łosoś, to obok tatara i sushi mój ulubiony sposób na wykorzystanie tej ryby. Jest to tradycyjna skandynawska potrawa, polegająca na peklowaniu surowego łososia w soli z cukrem i koperkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2018/01/Gravlax-z-Fenkulem-i-Buraczkami.html