tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto pietruszkowe: 4 jajka 150 g cukru trzcinowego 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego albo słonecznikowego) 500 g pietruszki (waga przed obraniem) 100 g obranych niesolonych pistacji 1 łyżeczka kardamonu 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Krem maślany: 100 g masła 60 g cukru pudru 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść obranych pistacji (mogą być solone) Jakieś dwa lata temu Tosia z burczymiwbrzuchu pokazała mi, że przecież pietruszce wcale nie daleko do marchwi i z niej również można upiec pyszne ciasto. W ogóle w kuchni pojawia się zwykle tylko jako jeden ze składników na rosół czy bulion, a tak poza tym to próżno szukać przepisów z jej udziałem. Gotowe ciasto pietruszkowe musiałem obowiązkowo ozdobić grubą czapą kremu maślanego na bazie serka śmietankowego typu Philadelphia, wierzch zaś posypałem dodatkową porcją pistacji (dla kontrastu smaków polecam wykorzystać solone). Ciasto pietruszkowe jednak tak bardzo przypadło mi do gustu, że postanowiłem z nim sam poeksperymentować. Niesłabnącą popularnością cieszy się słynne ciasto marchewkowe, które zdobyło już tak wierne rzesze fanów, że nikogo już nie dziwi dodanie marchwi do słodkich wypieków. Swoje ciasto pietruszkowe upiekłem dodatkowo na oliwie z oliwek. Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 Powitajcie ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami! Był to absolutny eksperyment, który okazał się olbrzymim sukcesem, bo oliwa wraz z kardamonem nadaje niepowtarzalnego aromatu. Bardzo zależało mi, żeby wyraźnie różniło się od marchewkowego kuzyna, dlatego próżno szukać w moim przepisie cynamonu, rodzynek czy orzechów włoskich. Dzięki temu przybraniu pospolita pietruszka stała się prawdziwą gwiazdą, a moje ciasto pietruszkowe poważnym konkurentem marchewkowego wypieku. Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat brylują na kuchennych parkietach. Kolejno wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem oraz wrzuć posiekane pistacje. Ciasto pietruszkowe wstaw do lodówki na 2 h, aby krem stężał.