Rozkładamy następująco: Wariant I: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa masy waniliowej – herbatniki jasne – połowa masy kakaowej – herbatniki jasne – połowa masy waniliowej – pokruszone z płatkami migdałowymi herbatniki jasne Wariant II: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – reszta masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa masy waniliowej – herbatniki jasne – reszta masy waniliowej – pokruszone z płatkami migdałowymi herbatniki jasne Ja, jak widać, wykonałam wariant II;) Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% około 100-150 g herbatników maślanych* około 200 g herbatników kakaowych* 1 łyżka gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu 50 g płatków migdałowych Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Oczywiście namotałam coś w sposobie składania i u mnie wyszło biało-brązowe ciasto, a nie przekładane, ale co tam;) Przepis faktycznie dosyć szybki. Uwagi: Żeby wydobyć ziarenka z laski wanilii należy delikatnie naciąć ją wzdłuż jednego boku i za pomocą tępej strony noża wybrać nasionka. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy.