Jambalaya z resztkami kurczaka

Agnieszka
Obiad
31.01.2018 9:05
Jambalaya z resztkami kurczaka

Według innych przekazów, nazwa wzięła się stąd, że pewien podróżnik zatrzymał się na noc w starym francuskim domu w Luizjanie i poprosił kucharza, żeby przygotował mu cokolwiek do jedzenia i po prostu zamiótł wszystko do rondla: Jean, balayez – miał powiedzieć ;-). Polecamy Wam również inne nasze patenty na wykorzystanie resztek z kurczaka: Błyskawiczna zapiekanka makaronowa Marokański gulasz z resztkami kurczaka Kurczak i chorizo na nowej drodze życia Najczęściej w jambalaya występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami i krewetkami. Potrawa powstała po raz pierwszy w okolicach Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie, ani jakie jest pochodzenie słowa dżambalaja (w każdym razie brzmi motywująco ;-)). Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Składniki: Szklanka pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Krok 5 Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i smaż po minucie z każdej strony, aż nabiorą ładnej różowej barwy. Dodaj kurczaka i smaż razem z chorizo, aż i mięso i kiełbasa ładnie się przypieką. Na deser proponujemy Wam wykopalisko starsze niż jambalaya, na które natrafiliśmy w internetach 🙂 LOL – Jambulaya Anny Jantar Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Polega na wymieszaniu różnych składników, przy zachowaniu jednej żelaznej zasady, że wśród ingrediencji musi być warzywna trójca święta kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. My w naszej jambalai użyliśmy resztek kurczaka z rosołu. Oregano Pieprzu kajeńskiego Kuminu Majeranku Cebuli w proszku Czosnku w proszku Utartych nasion kolendry Słodkiej papryki Pieprzu Mały pęczek natki pietruszki Krok 2 Do tłuszczu wytopionego z chorizo wlej 2 łyżki oleju. Podsmażony z chorizo zmienił się nie do poznania, nabrał smaku i ostrości. Dopraw solą, ewentualnie pieprzem (chorizo zazwyczaj jest ostre, a w przyprawach był pieprz kajeński). Krok 6 Ugotowany ryż i warzywa wymieszaj z chorizo i kurczakiem. Do gorącego wywaru wsyp ryż, zamieszaj, przykryj i gotuj aż ryż będzie miękki – około 20 minut. Nam najbardziej podoba się etymologia wywodząca nazwę z powiedzenia ludu Atakapa, zamieszkującego teren Luizjany: Sham! pal! ha! Krok 1 Posiekaj w plasterki chorizo i przełóż do szerokiego rondla. Wlej do warzyw bulion, zagotuj, a następnie dodaj pomidory z puszki i ponownie zagotuj. Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/jambalaya-z-resztkami-z-kurczaka/