Roladki zapiekane w porach i sosie serowym

Monika
Obiad
28.01.2018 19:52
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym

składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część ) 1 łyżeczka tymianku sól,pieprz sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy Kawałki pora dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Roladki zapiekane w porach to kolejna propozycja na pyszny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Przygotowane pory wrzucić na kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza orkiszowa, pikle w musztardzie i buraczki. Pozostałe sparzone paski pora drobno pokroić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Naczynie żaroopdorne wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 35-40 minut. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego pora, Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/01/roladki-zapiekane-w-porach-i-sosie.html