Ciasto truskawkowe na herbatnikach

Monika
Ciasta
05.07.2018 13:00
Ciasto truskawkowe na herbatnikach

składniki: ok 600 g herbatników kakaowych masa budyniowa 3 budynie śmietankowe bez cukru (budynie na 0,5 l mleka) 1 l mleka 4 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe masa truskawkowa 650 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 250 ml gorącej wody pianka 500 ml śmietanki 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Masę przestudzić, kilka razy przemieszać aby odparowała i wyłożyć na herbatniki. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ugotować gęsty budyń z 1 l mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Gdy galaretka wystygnie i już będzie gęstnieć ubić śmietankę na sztywno. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody. Do ugotownego już gorącego budyniu wsypać 2 galaretki truskawkowe. Jak masa zacznie gęstnieć wylać na herbatniki. Truskawki zmiksować na gładki mus za pomocą blendera lub rozdrabniacza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/06/ciasto-truskawkowe-na-herbatnikach.html