Chleb z zakwasem żurkowym

Monika
Śniadania
28.01.2018 19:47
Chleb z zakwasem żurkowym

składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 250 ml zakwasu na żurek 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju solidna garść słonecznika lub innych ziaren Zakwas przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/01/chleb-z-zakwasem-zurkowym.html