Składniki Ilość: 7 burgerów Na kotlety 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 250 g mięsa wołowego 1 bułka pszenna 2 małe jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kolendry ok. 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1 łyżeczka soli Na sos 150 g passaty pomidorowej 1 awokado 1 ząbek czosnku trochę soku z cytryny 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku Dodatkowo 7 plastrów sera (u mnie gouda) cebula karmelizowana z tego przepisu ok. 5 - 7 liści sałaty lodowej 7 bułek na hamburgery lub innych (użyłam grahamek) Na dolną połówkę bułki wyłożyć sałatę, na nią około 1 dużą łyżkę karmelizowanej cebulki, kotlecik, ser i porcję sosu. Bułkę podzielić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą na około 5 minut, aż cała nasiąknie. W tym celu należy obrać awokado, pozbyć się pestki, pokroić je w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Poukładać na niej kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 30 minut. Można je podpiec chwilę w piekarniku lub na patelni, aby były chrupkie. Uwielbiam burgery, najlepiej właśnie domowe, choć nie ukrywam, że fajnie czasem wyskoczyć na fast fooda do miasta, gdzie podadzą Ci go pod nos. Po tym czasie obrócić je i piec kolejne 5 - 10 minut z funkcją górnego grilla. Kotlety można usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku.