Ptysie z kremem waniliowym Składniki: Ciasto ptysiowe: - 250 ml wody - 125 g masła - 200 g mąki pszennej - 5 jaj M Krem waniliowy: - 300 ml mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g lub np. śmietankowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 4 łyżki cukru - 200 g masła (temperatura pokojowa) Przygotowanie: Krok 1: W garnku zagotuj wodę z masłem. Krok 4: Krem waniliowy: Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i na papier do pieczenia spiralnym ruchem nakładaj porcje ciasta o średnice 4-5 cm. Krok 5: 200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Krok 3: W piekarniku rozgrzanym do 180° C piecz ptysie przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 15 minut. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na dolną część ptysia warstwę kremu, następnie przykryj górną częścią i posyp cukrem pudrem. Ptysie z kremem waniliowym to bez wątpienia pyszny deser, który zasmakuje wszystkim. Następnie powstałą masę gotuj przez 1 minutę cały czas mieszają. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej.