Lekki majonez z kaszy jaglanej

Małgorzata
Fit
24.01.2018 22:32
Lekki majonez z kaszy jaglanej

Składniki: na średni słoik (około 320 g majonezu) - 50 g kaszy jaglanej - 1 łyżka soku z cytryny (10 g) - 1 łyżeczka musztardy (10 g) - ¼ łyżeczki soli - szczypta soli Kala Namak - 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) - 50 ml mleka / napoju ryżowego - ok. 50 ml wody (ewentualnie więcej jak ktoś chce rzadszy majonez) - opcjonalnie: odrobina kurkumy dla koloru Wykonanie: - Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie dokładnie przelać wrzątkiem i ugotować w ½ szklanki wody na miękko (około 15 minut). Porównanie wartości odżywczej tradycyjnego majonezu i majonezu z kaszy jaglanej: |Produkt||Energia [kcal]||Białko [g]||Tłuszcze [g]||Tłuszcze nasycone [g]||Węglowodany [g]||Cukry [g]||Błonnik [g]| |1 łyżka tradycyjnego majonezu (25 g)||179||0,3||19,8||1,4||0,7||0,7||0| |1 łyżka majonezu z kaszy jaglanej (25 g)||30||0,6||1,8||0,1||3,2||0,9||0,1| Jak się kiedyś naczytałam, jak to trzeba go kręcić w jedną stronę, a to że składniki muszą mieć taką samą temperaturę i inne cuda bajery i mnóstwo powodów, dla których może nie wyjść – a i bez powodu też może się nie udać – to było to zniechęcające. Lekki majonez z kaszy jaglanej Okres przedświąteczny to dobry moment na przepis na lżejszą wersję majonezu, który przyda się do tradycyjnej świątecznej sałatki jarzynowej. A ten majonez – no po prostu nie może nie wyjść, bo wystarczy dokładnie zmiksować – czy to ręcznym blenderem czy w kielichowym – ugotowaną kaszę i pozostałe składniki. Jak nie wiadomo z czego, to wiadomo, że z… kaszy jaglanej ?.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/lekki-majonez-z-kaszy-jaglanej/