Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 100g mąki żytniej razowej typ 2000 100g słonecznika 250-300ml ciepłej wody 10g soli jeden duży, ugotowany i rozgnieciony ziemniak 30g świeżych drożdży łyżeczka cukru Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce aż podwoi, a nawet potroi swoją objętość. Jeżeli po postukaniu w spód chleba nie ma głuchego odgłosu – wstawiamy na kolejne 5-7 minut do piekarnika. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut w ciepłe miejsce. Po połączeniu się ze sobą składników, ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy przez parę minut. Ciepłą wodę (o temperaturze nie większej niż 40ºC) przelewamy do dużego naczynia, dodajemy 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy.