400 g mąki (ok. 2,5 szklanki) 1 łyżka cukru np. trzcinowego 150 g masła 125 ml śmietany 1 żółtko Nadzienie: 1 kg jabłek np. ligol łyżka cukru np. trzcinowego 50 g rodzynek 50 g tartej bułki skórka otarta z cytryny Przygotowanie: Krok 1: Z wszystkich składników wyrób ciasto, nie powinno być zbyt gęste, wiec w razie potrzeby dodaj trochę śmietany. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości 1 cm, następnie podziel go na dwie części. Po więcej słodkich przepisów zapraszam >> TUTAJ << Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagramie. Krok 3: Na koniec piecz ciasto w temperaturze 180° przez 45– 50 minut. Krok 2: Jabłka obierz, poszatkuj, wymieszaj z cukrem (jeśli są bardzo kwaśne, to dodaj więcej cukru), bułką tarta i dodatkami. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, gdy tylko zaczyna się jesień, to to ciasto króluje w naszym domu.