Szynka z wolnowaru czyli domowa wędlina 1 szynka wieprzowa tzw. kulka ( ok. 1.5 kg ) 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżka ziaren kolendry Do moździerza przełóż czosnek i przyprawy, utłucz je wszystkie razem. Wieczorem ją wyjęłam i była gotowa do jedzenia. ( Na zdjęciu szynka zaraz przed wyjęciem jak widać mięso puściło dużo soku, w którym się dusiło) Wstaw wolnowar na low na 10 godzin ( u mnie na całą noc ) . Jeśli wolisz szynkę bardziej wysuszoną, możesz ja włożyć po wystudzeniu do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut. Tą mieszanką wysmaruj szynkę i przełóż do wolnowaru, ja na spód dodałam jeszcze łyżkę wody. Wędlina domowa, taka w której wiesz co jest, jest najlepsza.