Spaghetti a'la Carbonara

Ewa
Makarony
23.01.2018 8:08
Spaghetti a'la Carbonara

Czasami robię z samych jajek, czasami z 2 całych jajek i z 2 żółtek, ale śmietana musi być zawsze:) - 500 g makaronu spaghetti - 4 jajka - 200 g śmietanki 30% - 250 g boczku w plastrach (może być surowy, może być parzony) - starty parmezan – około 60g - pieprz - opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej W dość szybkim czasie i z niewielkiej ilości składników możemy wyczarować pyszny obiad, który nasyci nas na długo:) Podsmażamy go na dużej, rozgrzanej, suchej patelni (jeśli boczek nie jest mocno tłusty, można na patelnię dać odrobinę tłuszczu). Na koniec wsypujemy większość sera (część odkładamy, posypiemy makaron już na talerzu). Zdejmujemy z palnika i wylewamy na makaron mieszankę jajeczną. Boczek kroimy w kostkę, lub na cienkie paseczki. Dajemy na patelnię z boczkiem, mieszamy. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/01/23/spaghetti-ala-carbonara/