Według USDA Nutrition Database, jedna bulwa kopru włoskiego to około 2253 IU witaminy A, 40mg magnezu a także 115mg wapnia ( jeżeli chodzi o wapń, wartość wapnia występująca w koprze włoskim jest znacznie mniejsza w stosunku to wapnia obecnego w szklance mleka; trzeba wziąć też pod uwagę fakt iż cała bulwa kopru włoskiego nie jest spożywana przez jedną osobę – dlatego można stwierdzić, że koper włoski jest dosyć słabym źródłem wapnia w porównaniu do innych warzyw takich jak jarmuż, ugotowany brokuł czy ugotowany szpinak ). Przepis na Krem z Fenkułem, Burakiem i Pomarańczą 2 duże buraki ( pokrojonę w kostkę) 1 bulwa fenkuła ( pokrojona w kostkę) ½ dużej cebuli 3 filiżanki ( miarki cups) wody lub wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego Sok z jednego dużego pomarańcza 1 łyżka octu winnego Świeży imbir ( według uznania) Krem z buraka i kopru włoskiego z nutą pomarańcza i imbiru to rozgrzewająca , sycąca i bogata w wartości odżywcze zupa. Następnie do gotującego się wywaru dodajemy zawartość patelni a także pokrojony czosnek, imbir, sok z pomarańcza i ocet winny. Sól i Pieprz 2 łyżki śmietany cream fraiche lub kefiru 1 łyżka oleju ( do usmażenia warzyw)