Przepis na Zupę Cytrynowo-Brokułową 3 filiżanki ( miarki cup) wody lub wywaru z kurczaka lub warzyw 1 główka dużego brokuła ( tak aby objętość brokuła była równa z wywarem ) 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku ½ dużej cebuli Sok z ½ cytryny sól i pieprz cayenne ¼ filiżanki ( miarki cup) crem fraiche lub śmietany kremówki Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Do gotującego się wywaru lub wody dodajemy podsmażone warzywa (ilość warzyw musi być równa z ilością wywaru) – gotujemy do czasu, aż brokuł zmięknie; solimy, pieprzymy i dodajemy sok z cytryny. Brokuł to warzywo obfitujące w wapń; 2 ¼ filiżanki ugotowanego brokuła to około 283 mg wapnia – tyle samo wapnia znajduje się w szklance mleka. Następnie blendujemy i ponownie zagotowujemy z dodatkiem śmietany crem fraiche lub śmietany kremówki. Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy pokrojony wcześniej brokuł – smażymy około 5 minut.