Błonnik zapobiega zaparciom zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża cholesterol ( ½ filiżanki ugotowanej komosy to około 3 grama błonnika, gdzie ½ filiżanki brązowego ryżu to około 2 grama błonnika). Do ostygniętej komosy dodajemy granat, pokrojoną mięte i kolendrę- doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem Share this: Granat to owoc młodości; źródło antyoksydantów – kwasu askorbinowego, flawonoidów, antocyjanów i kwasu elagowego – są to substancje wzmacniające układ odpornościowy, i mające działanie przeciwzapalne. W małych ziarenkach komosy odnajdziemy 9 esencjonalnych aminokwasów czyli tych aminokwasów których nasz organizm sam nie wytwarza. Granat Świeża kolendra Świeża mięta Oliwa z oliwek Sok z cytryny Zawiera białko, sporo błonnika, witaminy, minerały i inne związki organiczne.