Kocham lato:) 4.0 from 1 reviews Domowa ricotta Drukuj Prep time 4 min Cook time 5 min Total time 9 min Domowa ricotta- pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach serek, bardzo łatwy do przygotowania w domu Author: cookingforemily Serves: 2 Ingredients 1 litr mleka 3,2% i małe opakowanie kwaśniej śmietany (22% albo 18%) 100 g jogurtu naturalnego 1 i ½ łyżki soku z cytryby ¼ łyżeczki soli Instructions A u nas wakacje pełną parą, Emilka u babci toteż każdy weekend spędzam ostatnio u mojej mamy na wsi korzystając z dobrodziejstw ogródka. Część serka od razu zjedliśmy w kawałku, część dodałam do makaronu z cukinią – przepis wkrótce, a resztę moja mama dodała do sosu szpinakowego. Już niedługo kilka warzywnych przepisów – z cukinią, szpinakiem i pomidorkami – bo tego aktualnie najwięcej. Już go sobie wyobrażam w zapiekankach, na kanapkach, z dżemem lub warzywami. Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że robienie serów w domu jest takie proste i szybkie?