Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów – parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba Print Recipe Ingredients 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g ryżu 2 jajka 60 g parmezanu 60 g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 3 kromki chleba można też użyć bułki 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła do posmarowania formy Instructions Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 20-30 minut, odciskając co jakiś czas wodę. Zanim dynia zdetronizuje cukinię, mam dla Was zapiekankę z cukinii i ryżu z dodatkiem jajka i serów – parmezanu i cheddara, pod chrupiącymi okruszkami chleba. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Jestem bardzo zadowolona z przepisu, i jednocześnie bardzo niezadowolona ze zdjęć, więc się zastanawiałam czy wstawiać przepis na bloga. Kilka jednak osób próbowało tę zapiekankę, wszyscy bardzo chwalili i mi też bardzo smakowała- więc tym razem względy kulinarne zwyciężyły nad estetycznymi. Zróbcie sobie dobry obiad z cukinią w roli głównej- na końcówkę sezonu.