1 łyżka oleju Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie 1 łyżeczka curry) Tofu: 1 kostka naturalnego tofu Kilka łyżek sosu sojowego lub sosu teriayaki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki kolendry w proszku ¼ łyżeczki imbiru w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: - Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. W takich sytuacjach zamiast sięgnąć po gotowce przeważnie ratuję się kuskusem, którego nie trzeba gotować, zaś w zamrażalce zawsze mam paczkę mrożonych warzyw (zimą są o wiele lepsze niż te świeże, które sporo kosztują i nie smakują za dobrze). W lodówce miałam kostkę tofu, więc podałam ją w tym towarzystwie i tym oto sposobem wyczarowałam zdrowy obiad, który sprawdzi się także w roli Lunchboxa. Jeżeli macie czas zostawcie na ok. 20 minut by całość przeszła przyprawami, jeżeli nie, można od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rada: Danie sprawdzi się także w wersji bezglutenowej, wystarczy wtedy użyć kaszy jaglanej zamiast kuskusu, a do marynaty tofu dodać sos sojowy bezglutenowy. Jeżeli nie chce się Wam za długo gotować lub postanowiliście przygotowywać jedzenie do pracy to mam dla Was propozycję, która zajmie Wam ledwie 10 minut. Są takie dni, że każdy z nas potrzebuje czasami przygotować posiłek w kilka chwil.