Jakie warunki musi spełniać dobry szampan ? do produkcji szampana można używać tylko określonych odmian winorośli, szampan wytwarza się wyłącznie tradycyjną metodą zwaną methode champenoise, szampan wytwarzany jest wyłącznie z winogron uprawianych w Szampanii (regionie położonym w północno – wschodniej Francji). Wiem, że jest oprócz tych wiele innych gatunków prawdziwego szampana i na pewno każdy choć raz w życiu będzie mógł ich posmakować ale pamiętajcie, że warto wtedy zadbać o odpowiednią oprawę. Szampan Jackowiak – Rondeau Szampan Denisa Jackowiaka, potomka polskiego oficera, z charakterystyczną etykietą orła w koronie, jest bardzo łagodny o eleganckich owocowych nutach. Wina, które wytwarza się z winogron rosnących w Szampanii na wzgórzach wzdłuż doliny Marny, zawdzięczają jej swoją delikatność, bogactwo składników mineralnych oraz ulotność. Oryginalny trunek prosto z Szampanii możemy znaleźć w renomowanych delikatesach lub w sprawdzonych sklepach internetowych ( takich jak FORFITER exclusive ). Jednak warto pamiętać, że dzięki jego wartościom doskonale sprawdza się także przy stole w zwykłe dni, ponieważ pasuje do niemalże wszystkich potraw. Jednak, nie należy zapominać, że każdy szampan jest winem musującym, ale tylko nieliczne wina musujące można nazwać szampanem. Mimo że powstaje głównie z czerwonych winogron, prawdziwy szampan zwykle jest biały lub rzadziej różowy.