Miodownik

Małgorzata
Ciasta
01.01.2018 12:59
Miodownik

Składniki

Składniki:
Ciasto miodowe:
500 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
100 g masła
5 łyżek miodu płynnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
Krem grysikowy:
500 ml mleka
200 g masła
110 g cukru
6 łyżek grysiku pszennego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
300 g masy kajmakowej
60 g orzechów włoskich
40 g płatków migdałów

Przepis

Ciasto miodowe:
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier puder i miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną do miski, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Zagniatamy jednolite ciasto. Przy pomocy wagi kuchennej dzielimy ciasto na cztery części. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki blat o wymiarach 24x24 i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Krem grysikowy:
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i ekstraktem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy grysik i energicznie mieszając podgrzewamy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce budyń grysikowy i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na trzy części i przekładamy blaty, lekko dociskając. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy deskę do krojenia i obciążamy ciasto np. garnkiem. Tak pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Polewa:
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy i migdały i chwilę prażymy. Masę kajmakową rozpuszczamy. Wierzch ciasta lekko smarujemy masą kajmakową, posypujemy przygotowaną mieszanką orzechowo - migdałową i dekorujemy pozostałą masą kajmakową.
Moje rady:
Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną