Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 4-6 Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki jogurtu naturalnego 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka mąki krupczatki Farsz: 200 g mięsa mielonego 130 g pieczarek (4 duże sztuki) ½ papryki czerwonej 1 pomidor ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju ½ kulki mozzarella (60 g) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu szczypta kuminu (można pominąć) szczypta papryki słodkiej czarnuszka natka pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na okrągły płat o szerokości 15 cm i długości 35 cm. Ciasto sprószyć mąką, przełożyć do miski i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość. Posypać pidy czarnuszką i upiec Poprzedni 1 z 18 Następny Ktoś z Was robił już ten turecki przysmak w domu? Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone pieczarki z paprykę, pokrojonego pomidora bez skórki i wymieszać. Tureckie pide to potrawa, którą można porówna z pizzą na grubym cieście o charakterystycznym kształcie. Na tą samą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso. Farsz smażyć bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pidę posypać czarnuszką i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Boki ciasta zawinąć w rulon formując z ciasta łódkę(krok 15.). Ciasto wyrabiać przez 10 minut, tak aby było gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć na blachę posypaną mąką krupczatką. Ciasto przełożyć na blachę podsypaną mąką 17. Ciasto: Drożdże oraz cukier rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Na ciast wyłożyć farsz oraz kawałeczki sera. Czekam na Wasze komentarze jak Wam smakowało i z jakim farszem robiliście? Farsz: Na łyżce masła zarumienić posiekaną cebulę i czosnek.