Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g obranej cebuli 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu ser żółty (opcjonalnie) grzanki (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotować bulion. Przed podaniem gotowy krem jeszcze raz zagotować, aby ser którym go posypiemy szybko się roztopił lub przełożyć do miseczki żaroodpornej, posypać serem żółtym i wstawić na kilka minut do piekarnika. Następnie przełożyć zasmażoną cebulę do wysokiego naczynia i zmiksować za pomocą blendera z resztą bulionu. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, a dolewać stopniowo, aby uzyskać właściwą konsystencję. Zarumienioną cebulę posypać mąką ziemniaczaną i zalać ½ szklanki bulionu. Krem z cebuli polecam wszystkim miłośnikom cebuli.