Składniki: Biszkopt: 7 jajek 140 g cukru (2/3 szklanki) 90 g mąki (2/3 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 140 g masła (2/3 kostki) 1 budyń 35 g cukru pudru Dodatkowo: 250 g chałwy orzechowej ¾ szklanki obranych fistaszków Przygotowanie: Ugotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni (30 minut na funkcji grzania góra-dół i 10 minut pieczenie od dołu). Masę najlepiej odstawić na 30 minut – 1 godzinę do lodówki, aby lekko zgęstniała. Tort chałwowy z orzechami przygotowałam z okazji urodzin mojej mamy. Do masy dodać pokruszoną chałwę i całość dokładnie połączyć ze sobą za pomocą miksera, tworząc jednolitą masę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać całość łyżką. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 10 kawałków (tortownica o średnicy 22 cm) Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ważne jest, aby tort przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem, wtedy smakuje najlepiej! Przełożyć do formy (tortownica o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.