Pikantna tarta z dynią

Sylwia
Przekąski
30.12.2017 16:11
Pikantna tarta z dynią

Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki wody szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta papryki chilli Farsz: 350 g dyni (200 g po obraniu) 100 g boczku Sos: Ciasto rozwałkować na blat, który pokryje całą formę (forma o wymiarach 8 cm x 30 cm), łącznie z bokami. Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 3-4 porcje (forma 8 cm x 30 cm) Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Lekko pikantne ciasto, a w środku warstwy dyni i boczku zalane śmietanowym sosem. Na zarumienione ciasto wyłożyć warstwo cienkie plastry boczku i dyni Tarta z dynią to przekąska nie tylko na Halloween, ale nie różnego rodzaju przyjęcia lub danie obiadowe. Ciasto lekko zapiec (10 minut w 200 stopniach). Upiec tartę Poprzedni 1 z 11 Następny Sezon na dynię trwa już miesiąc. (tak, aby pierwszą i ostatnią warstwą był boczek, u mnie wyszły 3 warstwy, ponieważ miałam małą formę). Zagnieść ciasto na tartę 3. Zalać wrzątkiem i zostawić na 10 – 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/pikantna-tarta-dynia/